Friesland - Groningen - Ost Friesland - Reisverslag uit Bremerhaven, Duitsland van Aris Engel - WaarBenJij.nu Friesland - Groningen - Ost Friesland - Reisverslag uit Bremerhaven, Duitsland van Aris Engel - WaarBenJij.nu

Friesland - Groningen - Ost Friesland

Door: aris engel

Blijf op de hoogte en volg Aris

16 Mei 2011 | Duitsland, Bremerhaven

Oftewel: dijken, kwelder, wad, terpen, wierden, states en borgen.

Land op de zee gewonnen of herwonnen; altijd met het water in het hoofd. Dicht bij de dijken de rijke grond en de rijke heersers hierover met machtige, grote boerderijen, landhuizen oftewel states en borgen. Met verder ergens in de buurt de kleine huisjes van de arbeiders, zover als je die nog kunt vinden- al of niet omgebouwd tot vakantie woning.
Natuurlijk zijn er gradaties en verschillen per streek maar in grote lijnen komt het aardig overeen.
Grote boerderijen en op de klei: graan, bieten, koolzaad aardappelen en wat meer in het binnenland vind je ook veeteelt. Het vee in de vorm van schapen bevolken de dijken; houden het gras kort, trappen de aarde dicht en schijten de wegen vol. Tot nu toe heb ik er nog niet met regen over gereden want dan moet het een 'zootje' worden. Om de schapen te scheiden worden de diverse stukken verdeeld met hekken, roosters en klaphekjes. Op die laatsten ben ik niet zo dol; je moet van de fiets, soms trailer los en daarna je zelf weer op gang brengen. Dit laatste is bijna bij elk rooster wel het geval.
Maar goed de reis vordert gestaag met wind (tussen 3 en 6) in de westelijke hoek zodat hij soms in de rug zit; temperaturen rond de 15°. Bij de overgang naar Duitsland de eerste serieuze bui, later nog een dag met buien, verder is het droog en wisselend bewolkt/zonnig.

Een fietser die niet fietst is geen fietser
Een pelgrim die niet gaat is geen pelgrim

Voor de sponsoren onder de lezers: de eerste 1000 km zijn afgelegd en op de rekening staat nu iets meer dan 1600 euro zodat ik in ieder geval tot ergens bij Denemarken moet fietsen!
- Voor informatie over de sponsoring en het Benaresfonds (India) neem contact op met: info@yogabindu.nl
- Weitere Information über die Sponsoring und das Ziel Benaresfonds (India) nehmen sie Contakt auf mit: info@yogabindu.nl
- More information about the sponsoring and the goal Benaresfonds (India) contact: info@yogabindu.nl

Het korte dagelijkse verslag:
Dag 9 op 10 mei Van De Bildt (Fr.) naar Vierhuizen bij Ulrum (Gr.) 71 km
en 94 hoogtemeters
Vandaag de eerste dag alleen. Bij Holwerd haven afscheid genomen van Maaike, die dan wel niet op de fiets mee ging maar wel de verzorging, het koken en de tent enz. deed.
Ook voor het eerst met mijn karretje gaan fietsen. Het valt me reuze mee, perfecte kar, goed uitgebalanceerd. Het is een Cyclone III - www.radicaldesign.nl.
Aan de voet van de dijk kwam ik de Nieuw Zeelanders van gister weer tegen; gedrieën een flink stuk afgelegd voornamelijk langs de dijk en een enkel 'uitstapje' naar het binnenland. Bij Moddergat (Mudhole) afscheid van ze genomen nadat ik als tolk had gediend voor hun onderkomen.
Paesens en Moddergat het bestaat echt voor diegene die er aan twijfelde, helaas is het radioprogramma via steeds ongunstigere tijden en vermindering van frequentie gesneuveld in de jacht op luistercijfers. Zo zijn er nog wel een paar andere programma's die ik graag beluisterde verdwenen.
Na Moddergat grotendeels langs de dijk en via Lauwersoog naar Vierhuizen.

Dag 10 op 11 mei Van Vierhuizen naar Nieuwstad/ Bierum / Delfzijl 55 km en 86 hoog
Deze dag was het wat minder dijk en meer binnenland. Het ging via de diverse dorpen die of katholiek of protestant zijn als gevolg van het kloosterverleden en de reformatie - dat verleden is er trouwens ook in Friesland. Een deel van de verovering en of behouden van het land stamt uit de kloostertijd. Koffie in Pieterburen en geen zeehondjes, Pieterpad of wadlopen. Daarna weer het gewonnen land waarna naar de oude plaatsen op wierden en langs borgen werd afgebogen.
Omdat er een pakketje in Delfzijl zou zijn op zoek naar de camping die op mijn kaart stond. Deze bestond al een jaar of 10 niet meer maar in het buurtje Nieuwstad – aan de voet van de dijk tussen Eemshaven en Delfzijl - bood Willem aan om de tent in zijn tuin te plaatsen. Willem bedankt voor de plaats en de avond.

Dag 11 op 12 mei Van Bierum - Bingum (Leer - Duitsland) 70km en 151 hoog
Na een stuk dijk eerst in Delfzijl het pakketje opgehaald gevolgd door het industriegebied van Delfzijl. Hierna veel dijk en nieuw land en open vlaktes. Langs Hongerige Wolf met zijn 6 huizen naar Nieuweschans. Hier de eerste echte bui zoals ik al schreef en de grensovergang.
In Duitsland was het even wennen aan de 'bewegwijzering' en de wegen die nu werden gevolgd.
Kwaliteit was niet altijd even goed en veel omwegen om maar zo verkeersarm mogelijk te rijden. Eenmaal aan de Ems (Eems) werd de dijk gevolgd met vaak het extra pad aan de voet ervan met de schapenroosters.
Camping bij een watersportcentrum. Eb en vloed was er goed te zien maar dat zal ik nog wel vaker ervaren. Al wordt het verschil naarmate je verder van het Nauw van Calais kom steeds kleiner.

Dag 12 op 13 mei van Bingum - Campen (ten zuiden van Greetsiel) 61km en 193 hoog
Wat het me het beste bij is gebleven van deze dag is het net te laat zijn voor het veer bij Ditzum.
Ik kwam daar om 11.15; de vorige was om 11.00 en de volgende om 13.00. De schipper en zijn knecht nemen gewoon een uitgebreide middagpauze om te eten. Als ik het geweten had was ik zeker op tijd geweest, een kwestie van planning; maar als is ....... Ik was niet de enige want binnen een half uur waren er ruim 10 vakantiefietsers.
Verder de doorgang maar vooral het verlaten van Emden. Pakweg 20 km in en rond de stad, maar daarna weer in het open veld en weer wind tegen rond de dijken.

Dag 13 op 14 mei Campen – Dornumerziel 90km en 308 hoog
Slingeren van de dijk naar een dorpje een paar kilometer in het binnenland en terug, In de dorpjes via de oude kerk en dergelijk die verhoogd liggen. Je maakt veel kilometers maar schiet niet op langs de Noordzee/ 't Wad. Als er een plaats, plaatsje aan de dijk ligt dan is het bij een oude afwatering (Siel bij ons Zijl) en is er meestal ook een haven(tje) voor de visvangst en vooral een veer naar de vele Duitse Waddeneilanden. Op enkele plaatsen is er een 'badkultur' met de bijbehorende hotels.
Campings vind je nauwelijks, wel veel Feriënwohnungen; het meeste zal zich op de eilanden afspelen.
In Dornumerziel had men een kunstmatig strand aangelegd op de kwelders en ook de camping. Dit zag ik later op meer plaatsen. Door de wind (aan de zeezijde van de dijk) kostte het veel moeite om de tent geplaatst te krijgen.
Het eind van de dag had ik pakweg 25 km langs de dijk met stevige wind in de rug, zonnewarmte, grote stukken met nieuw asfalt en je hoort het zoemen van de banden en het ruizen van het riet en het graan. Wat wil je als fietser nog meer.

Dag 14 op 15 mei Dornumersiel - Jever 53km en 182 hoog
Start zoals het gister eindigde daarna weer heen en weer slingeren van kust naar dorpjes in het binnenland. Ik had me voorgenomen om een korte dag te doen dus tot Jever en daar de jeugdherberg te pakken zodat ik de was kon doen en het verslag schrijven.
Helaas het zat niet mee. Onderweg gaf mijn fietscomputer de geest; eerst nog wel alleen de tijd maar later niets meer. In de jeugdherberg wel de was gedaan maar geen internet. De GSM bleek zich niet op te laden zodat het dagelijkse thuis sms'je ook niet door kon gaan. De dag dus van de elektronische problemen. Ik zal kijken of deze problemen op maandag in Wilhelmshaven op te lossen zijn.
Jever zelf is wel een aardig stadje maar aan het eind van de zondagmiddag uitgestorven.

Wel dit is het weer voor deze ronde, groeten Aris

• 20 Mei 2011 - 20:37

Joke Nabuurs Mill:

ik vind het supper wat je doet