Nog wat berichten uit Lissabon
Door: aris
Blijf op de hoogte en volg Aris
29 April 2016 | Portugal, Lissabon
Nog iets over de "aankondigingen". Zo zag ik ook dat er een soepfestival, soepdag werd gehouden. Nu heb ik in de periode dat ik hier ben wel gemerkt dat er volop soep te eten is en gegeten wordt.
Van alle grote gebouwen wil ik nog wel even de kastelen noemen. Twee heb ik er onderweg gezien: Obidos en Sintra. Bij de eerste zie je in de verte op een berg al de contouren en de kantelen van het bouwwerk. Aan de oostkant is het oude stadje tegen de muren en op de helling aangeplakt. In het lange weekend van de Portugezen was er een soort braderie met veel bezoekers die o.a. met bussen werden aangevoerd.Veel drukte dus.
Vanuit het noorden zie je de bouwwerken van Sintra ook al van verre. Naast kasteel is er een klooster, een boeddhistisch centrum en nog veel meer boven op die berg. Ik ben niet verder gekomen tot in het plaatsje dat wat minder hoog op de helling ligt. Maar ook van een afstand ziet het er allemaal heel indrukwekkend uit.
In Lissabon heb je natuurlijk ook nog het kasteel van Sao Jorge. Ik ben er niet geweest, wel in de buurt voor het uitzicht en mij natuurlijk heel toeristisch met een oude tram naar boven laten rijden. Via straatjes, steegjes en trappen - allen met natuurlijk kleine of grote keitjes - weer naar het centrum gewandeld. Tenminste zover als dat gemakkelijk gaat met mijn fietsschoenen met plaatjes. Ik vraag me trouwens ook af hoe vrouwen hier rond kunnen lopen op naaldhaken met al die steentjes.
Fietsongemakken.
Als ik me het goed herinner heb ik in het eerste bericht geschreven over een lekke band van mijn trailer die ik al voor het echte vertrek gerepareerd had. Nu hoorde ik in Portugal iets vreemds achter me en er bleek iets aan mijn trailer band geplakt te zitten. Maar ook dat de band toch wel erg zacht was. De keus was of oppompen of een andere binnenband erin leggen. Het was goed weer dus dat laatste heb ik op mijn gemak gedaan.
Verontrustender was dat ik tijdens een van de te steile klimmen - lopen dus - zag dat er een spaak van mijn achterwiel kapot was. Enkele dagen eerder had ik al een vreemd tikkend geluid gehoord maar kon niks vinden en weet ik het aan spanning op de spaken. Er zat niets anders op dan door te lopen en later te fietsen. Op de camping gevraagd naar een fietsenmaker in de buurt. Na enig zoeken bleek de uitleg wel min of meer te kloppen - maar een vreemde taal - waarna het gerepareerd kon worden. Daarna nog even nieuwe remblokjes achter geplaatst en dat alles bij elkaar voor 9 euro. Op zaterdagavond 7 uur en voor het al genoemde lange anjer weekend.
Een ander fietsprobleem is - hopelijk was - dat de ketting niet op de middelste kransjes blijft liggen. Dit betekent dat er alleen een óf licht óf zwaar verzet gebruikt kan worden. Dat is op vlakkere wegen en nu met meer kracht in de benen niet erg handig. Vandaag is er een nieuwe cassette en een nieuwe ketting geplaatst en de eerste indruk - klein proefrondje en zonder belasting - is positief.
Ja en verder moet ik zeggen dat Lissabon een leuke stad is met goede musea.
Tot een stuk verder in Portugal. vergeet niet naar de foto's van bijzondere objecten te kijken.
Aris
30 April 2016 - 07:32
Jan:
EIGENLIJK, IS HET LEVEN ALS EEN FIETSTOCHT.
SOMS HEB JE WIND TEGEN, MAAR DAN TRAP JE EVEN DOOR, EN IS HET WEER ALS NORMAAL.
SOMS HEB JE WIND IN DE RUG EN KAN JE JE STUUR LOS LATEN, MAAR DAN KOMT ER EEN WINDVLAAG EN VAL JE.
SOMS ZIJN DE VERWONDINGEN ERG, SOMS NIET.
SOMS IS JE FIETS HELEMAAL KAPOT, SOMS ZIT ER GEEN KRASJE OP.
SOMS SCHIJNT DE ZON.
SOMS REGENT HET.
SOMS ZEGGEN ALLE MENSEN JE GOEDENDAG.
SOMS KIJKT IEDEREEN JE RAAR AAN.
SOMS FIETST ER GEZELLIG IEMAND MET JE MEE.
SOMS FIETS JE HELEMAAL ALLEEN.
JE BENT OOIT OP DE FIETS GESTAPT,
MAAR ER KOMT EEN TIJD, DAT JE AF MOET STAPPEN.
HET WORDT EEN ECHTE ” BELEVING “ -
30 April 2016 - 19:47
Toon Van Ekert:
Hi Aris,
Laat ik nou denken dat zo'n Koga Randonneur oersterk is! Valt dan toch tegen . Mijn Kogaatje heeft nog geen kuren maar die staat ook het meest stil in de schuur. En dat maakt het verschil natuurlijk. Mooi verhaal weer. Lissabon is inderdaad erg mooi. Je schrijft dat je mooie musea hebt bezocht? Hoor daar graag meer over als je weer terug bent. Had je trouwens ook Porto bezocht? Ook een mooie stad. Al die bruggen en terrassen aan de rand van de rivier.
Goed te horen dat je conditie weer aardig op peil komt. Blijf genieten en gezond zou ik zeggen. Tot snel weer!! Hartelijke groet, Toon -
30 April 2016 - 21:55
Maaike:
lief wat doe je toch leuke dingen onderweg!! leuk zoals je ons op de hoogte houdt. -
04 Mei 2016 - 07:47
John:
Goeie morgen Aris,
Lekker bezig lees ik. Jou probleem met je tandwiel achter had ik met mijn tandwiel voor van de motor. Deze wordt nu vervangen tandwiel was te veel versleten. Leuk dat je ook de museums bezoekt en de tijd neemt in de verschillende plaatsen. Lekker genieten en relaxen is erg belangrijk.
Geniet ze nog en liefs Chien John En Rever. Ook van Rever een dikke knuffel.