Pelgrims, wijn en weer - Reisverslag uit Esposende, Portugal van Aris Engel - WaarBenJij.nu Pelgrims, wijn en weer - Reisverslag uit Esposende, Portugal van Aris Engel - WaarBenJij.nu

Pelgrims, wijn en weer

Door: aris

Blijf op de hoogte en volg Aris

17 April 2016 | Portugal, Esposende

Weer een verhaaltje en weer een heel aantal kilometers verder. Mijn vorige verhaal begon met Fisterrra en de pelgrims. Wel nu zit ik toch wel duidelijk op de pelgrimsroute naar Santiago vanuit Portugal ( Porto Lissabon?). Natuurlijk ben ik daar vanaf geweken bij de kustroute om de baaien in het zuiden van Spanje. Maar ook daar waren er aanwijzingen te zien op straat van routes.
Onderweg zie je zeer geregeld verwijzingen als Camino, Santiago, Compostella, peligrino enz en ook de aanwijzingen op straat met al of niet gele blauwe pijl en' t Jacobsschelp symbool. Zo is er in Pontevedra een Peligrino weg die over het Compostellaplein naar de kerk van de maagd van de Peligrino's gaat om daarna via andere wegen in de oude stad over de oude brug naar het noorden verder te gaan. Ook in Vigo zag ik tekenen maar vooral nog meer naar het zuiden. Vanaf Baiona loopt de route naar A Guarda en naar Caminha aan de Portugeese kant van de rivier. De route loopt voor een groot deel vlak langs de kust met enkele slingers naar "boven" - heuvel op of naar "beneden" richting zee. De slingers zijn om kerken, kapellen, kloosters en of overnachtingsplekken aan te doen. Dit gaat dan meestal sterk dalend en of klimmend en vaak onverhard. Loopt de route langs de hoofdweg (dicht bij zee) dan is er een extra strook asfalt van 2 - 3 meter aangelegd. Dit wordt dan fietspad genoemd. Omdat ik vanuit het noorden kwam duurde het wel een kilometer of 10 voordat ik door had dat het fietspad een dubbele functie had. Van de 30 km is er toch wel 20 mooi asfalt langs de grote weg. Ik heb enkele slingertjes gemaakt maar toen het te gek werd ben ik snel er afgebogen en werd de hoofdweg gevolgd. In Caminha de laatste (of de eerste) plaats in Portugal zijn er naast het pelgrimsonderkomen dan ook nog veel andere pensions/ overnachtingsplaatsen, die verwijzen naar...
Onderweg heb ik op een aantal plekken met wandelaars gesproken o.a. een Fin en een jong koppel uit Parijs. Enkele kilometers van hier terug was er ook een aubergement voor de pelgrims, maar ook een mooi 3* hotel met de naam Compostella. Ook waar ik dit nu schrijf kun je de tekenen zien met toevallig deze zondag een speciale expositie over de camino. Nu moet je natuurlijk niet meteen denken aan de pelgrimstocht als je het woord camino ziet want het betekent gewoon 'weg' in het Spaans, ik zag dus ook 2 zijstraatjes vrij kort na elkaar met de aanduiding camino + nog wat.
In de kerken hier worden er geen kaarsjes opgestoken nadat je het geld in een bakje hebt gedaan, nee hoor je gooit geld in het bakje en er gaat een kaarsje aan. Afhangende van de hoeveel geld blijft het elektrische kaarsje branden. Voor mijn gevoel toch wel een devaluatie van het het begrip en of gewoonte om voor iemand een kaarsje te branden. Daarnaast zag ik dat bij een deel van de beelden er echte gewaden waren aangetrokken/ omgeslagen.In Brussel krijgt Manneke Pis geregeld en ander gewaad aan en in India worden de godenbeelden ook aangekleed (trouwens ook in Nederland door de Hindoestanen). Dus eigenlijk is het zo gek nog niet als je even over de verwondering heen stapt.
Rond de baai van Arousa wordt er veel wijn gemaakt ( wijn verbouw je niet) en er is dan ook een speciale wijnroute "Rias Baixas". De druivenstruiken worden hier omhoog geleid en daarna op zeg anderhalve meter zijwaarts. Je kunt dus zeg maar in de herfst onder de druiven lopen maar het opvallendste was dat het meestal granieten palen met dwarsleggers waren waar de draden aan gespannen waren om de ranken te leiden. In een van mijn slaapplaatsen Cambados waren 2 zeer bekende en al zeer oude wijnhuizen/ bodega's. De topwijn die daar gemaakt wordt is de Albastino (wit). Vanuit Cambados zag ik dan ook zeer vaak of het bord Bodega of Vinho of een bord met Granito. In de volgende overnachtingsplaats Pontevedra heb ik de Albastino gedronken en als niet wijnkenner zou ik hem licht droog, fruitig en licht tintelend noemen.

Dan is er natuurlijk de kust rond de baaien met zijn stranden en daardoor ook de vele hotels, appartementen complexen, campings enz. Deze laatste zijn nu nog bijna allemaal dicht. Helemaal ingesteld op de toeristen - waarschijnlijk voor het grootste deel de Spanjaarden zelf. De plaatselijke bevolking in pension, winkel, panderia (koffie, broodjes, gebakzaak) of het gewone café spreekt eigenlijk alleen maar 2 talen Galicies en Spaans of soms Portugees.
Nog even over de borden.Blijkbaar zijn de Spanjaarden heel vaak ziek en hebben ze heel veel kiespijn want in elk klein plaatsje zie je er minstens 1 Farmacie en 1 Dental Clinic of iets vergelijkbaars. Natuurlijk heb ik nog veel meer opvallende borden, bordjes en of andere zaken gezien maar als ik dat allemaal zou noemen komt er geen eind aan.
Een ding wil ik nog wel noemen. In Spanje heeft in ieder geval elke grote plaats zijn eigen putdeksel en verder zie je de gebruikelijke al of niet met op een klein stukje het wapen van de stad/gemeente. In Portugal heb ik eigenlijk nog niets bijzonders gezien - tenminste niet veel anders dan die in Spanje
Nog een tweede ding: het is hier inderdaad zuidelijker en daardoor ook wat vroeger wat de natuur betreft maar dat geldt maar ten dele en op bepaalde stukken. In de baaien is het blijkbaar toch wat warmer en of beschutter. In ieder geval zag ik dat de druif zijn eerste blaadjes begon te krijgen, evenals de plataan. Zag ik bloeiende blauwe regen, vingerhoedskruid, blue bells maar dan wit, etc etc en voor Maaike vandaag de eerste klaprozen en 1 bloeiende zonnebloem gezien. Voor de tuinders: wat ik prei noemde zal waarschijnlijk wel ui geweest zijn zoals ik vandaag zag naast de eerste volle tuinbonen.

Het weer tenslotte want dat staat ook in de titel. Wel als ik mag klagen dan zou ik dat doen.Het was nat en koud. Bijna elke dag wel regen - op enkele dagen wel heel veel en de temperatuur kwam meestal niet boven de 14 graden uit en daarnaast was er bijna elke dag veel wind (kracht 5) uit het zuiden of zuidwesten. Op de tv zag ik dat ik de dag tussen Pontevedra en Vigo in het gebied zat waar de meeste regen was gevallen. In de krant las ik dat er tornado's waren geweest en bij in ieder geval één ervan heb ik op de rand gezeten. Zo heb ik dus enkele malen op de 'bus gewacht' en ook nog een keer 'getankt' en bij iemand in de garage gestaan; al was ik niet altijd in de gelegenheid om een schuilplaats te vinden. Bij een van die busstops - nadat ik al wat regen had gehad - viel toen ik daar eenmaal stond er een enorme hagelbui met gevolg dat toen het over was de weg wit en glad was. Later nog een keer hagel - geen schuilplaats - gelukkig niet zo veel (was bijna aan het afdalen) en flink wat onweer.
Kortom het was niet altijd even leuk en je zit kromgebogen over je stuur tegen de wind .....
Over de opmerkingen ja ik heb wat aan mijn fiets hangen; iets wat duwt en trekt maar eigenlijk altijd op het verkeerde moment.
En in Portugal zijn er inderdaad heel veel kasseien zo gauw je van de hoofdweg af bent en of in de oude binnenstad. (Ik was al van plan die brug te nemen; nu weet ik dat het de onderste moest zijn dank jou Marcel)
De verrassing in Caminha waren niet alleen de kasseien maar de met tegels beklede huizen. In Spanje had ik er al een paar gezien, maar hier waren er velen.

Om toch positief te blijven : vandaag bijna geen wind die uit het westen kwam en geen druppel regen maar wel heel veel zon en een temperatuur die opliep van13 naar 17 graden.

Tot een volgende keer

• 18 April 2016 - 06:40

Chien :

Weer een super verhaal. Top papa.

• 18 April 2016 - 10:13

Theo:

Leuk te lezen Aris.
    En dan te bedenken dat mijn kleinzoon Vigo heet.
    Groet en succes Theo

• 18 April 2016 - 12:38

Maaike:

Wat leuk die klaprozen voor mij. Ja je weet ik had graag mijn bruidsboeket van mijn lievelingsbloemen gehad, maar ze houden niet in een boeket! Het heeft onze 42 jaar samen geen kwaad gedaan. ik hou van mijn stoere fietser!!

• 23 April 2016 - 15:03

Loes:

Hallo Aris, ja weer een mooi vloeiend lezend verhaal. Mooi. Ik hoop dat je nu beter weer gaat krijgen, een zon op je bol kan geen kwaad toch? Nou veel fietsplezier maar weer en geniet van je trip. Tot je volgende verhaal.